
©2008 ASHRAE. All Rights reserved. 
Page 1 of 1 

 
 

Interpretation IC 72-2005-2 of 
ANSI/ASHRAE Standard 72-2005 

Method of Testing Commercial Refrigerators and Freezers 
 

Date Approved:  January 8, 2008  
 
Request from: RK Varma, PE (rvarma356@comcast.net), Consultant/Assessor, 356 Martingale 
Drive, Camphill, PA 17011.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE 
Standard 72-2005, Sections 8.1 and 9.2.3, regarding the calculations and the recording of data for 
self-contained refrigerators and freezers.   
 
Background:  Section 7 describes the test procedure that must be followed, and applies to both 
the remote refrigerators and self-contained units.  Section 8 describes calculations required for 
remote refrigerators and does not apply to self-contained units.  Section 9 describes data to be 
recorded in both self-contained and remote units.  Other than recording the items in Section 9.2.3 
there are no requirements for compliance with the standard.  
 
Interpretation No. 1:  Without Qrt (Btu/h) calculations and without knowing total mass flow,  it 
is OK to simply record the readings in Section 9.2.3 without knowing if they are wrong or right. 
 
Question No. 1: Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 1:  Yes.   
 
Comments No.1:  The method of measuring is stated in Section 7. 
 
Interpretation No. 2: The standard does not provide requirements for an assessor or witness to 
the test to determine compliance with the standard. 
 
Question No. 2: Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 2:   No. 
 
Comments No. 2:  The assessor or witness to the test needs to determine when the appropriate 
data has been both measured and recorded.  The standard requires recording the readings in 
Section 9.2.3 for liquid-cooled self contained units so that the performance ratings can be 
consistently measured for all tests. To verify optimal performance, the measurements should be 
verified against the manufacturer’s data.  Note:  Standard 72 is a method of test standard, not a 
performance standard. 


